1/2

  Anssietat y Depressió

Psicología | Sabadell  |  Amaltea centre de salut

SALUT  EMOCIONAL  a la consulta de psicologia a Sabadell |  Ansietat i Depressió

Psicologo Sabadell
Psicologo Sabadell
Psicologo Sabadell

Quan anar al psicòleg?

 

En continuïtat amb les recomanacions de l'OMS, és necessari que les dones que senten un intens malestar psicològic durant més de dues setmanes acudeixin a un psicòleg sanitari per poder realitzar un correcte diagnòstic i planificar un tractament, amb l'objectiu de millorar tant el seu estat d'ànim com el desenvolupament físic i emocional del seu nadó. Tinguem present que la depressió s'associa a avortaments i a pobre creixement fetal i postnatal.

Particularitats de la Depressió en les dones

Les dones, per la nostra construcció psicològica, hormonal i social, tenim el doble de probabilitats que els homes de sofrir tant trastorns de depressió com d'ansietat.

En primer lloc, els nostres cicles hormonals afecten directament al nostre món emocional i mental; psicològicament posseïm una elevada sensibilitat i empatia; finalment, com a dones, sofrim una important pressió soci-laboral en voler compatibilitzar la maternitat amb la nostra realització professional.
Aquests tres factors expliquen de manera molt sintètica nostra major propensió a aquesta malaltia mental.
El costat positiu d'aquesta intensa capacitat emocional és que es tradueix en una major capacitat de gaudi vital.

En resum: plorem més que els homes, però també riem més. Les dones gaudim d'un riquíssim món emocional que ens convé aprendre a regular, per prevenir tant la depressió com els trastorns d'ansietat.

La vulnerabilitat de les dones davant l'amenaça de la depressió s'accentua als moments on els canvis hormonals ens revolucionen per complet. Així, està demostrat que durant l'embaràs, el postpart i la transició a la menopausa és quan la dona té major risc de sofrir d'una depressió. D'altra banda, la síndrome premenstrual sembla ser un factor de vulnerabilitat psíquica.

Importància de la detecció precoç

L'embaràs i el postpart suposen un dels moments més importants de la vida d'una dona, per no dir el més important, i és una llàstima que per no aplicar mesures de detecció de la depressió, i el conseqüent tractament, les dones hagin de sofrir-la silenciosament.

Segons assenyalen els autors de la guia de l'OMS, anteriorment citada, al voltant del 40% de les mares dels països desenvolupats experimenten un trastorn mental després de l'embaràs. Al nostre país, segons les estadístiques, el percentatge seria d'un 10-13%. Però segons dades de l'Hospital Clínic Provincial de Barcelona, només un 10% de les dones afectades reben tractament adequat.

Al més aviat possible tractem la depressió menys freqüents i/o intensos seran els possibles episodis. Pensem que entre un 20 i un 30% de depressions no tractades durant aquest període acaben convertint-se en cròniques.

Atenció a la Depressió al Pospart:

En relació amb les dones cal dir que, recentment, l'OMS ha publicat una guia per a l'abordatge psicològic de la depressió perinatal, donada la creixent preocupació a nivell mundial per l'estat mental de les dones en aquesta situació.

Sota el títol Thinking Healthy, a manual for psychosocial manegement of perinatal depression (mhGAP-IG), la guia estableix una sèrie de recomanacions basades en l'evidència, que passen per la utilització de les esmentades tècniques. Es tracta del primer volum de la nova sèrie de l'OMS sobre intervencions psicològiques per implementar al llarg del procés de l'embaràs i fins al desè mes de vida.

La guia mhGAP-IG estableix entre les seves recomanacions:

- Les intervencions psicosocials han de ser la primera línia de tractament de la depressió durant l'embaràs i posparto. La medicació antidepressiva ha d'evitar-se en la mesura del possible en aquesta població.

- S'ha de proporcionar teràpia cognitiu-conductual sempre que es pugui.

- S'ha de proporcionar psicoeducación per evitar la sobremedicación.

- És aconsellable proporcionar tractaments complementaris com a activitat física estructurada, relaxació i resolució de problemes.

- S'ha de parar esment al benestar complet de la mare. El programa proposat per la guia mhGAP-IG té en compte el benestar psicològic i físic de la mare, juntament amb la importància de la relació entre la mare i el bebè durant aquest període.

Depressió postpart, Embaràs i Transició Menopáusica:

Un altre aspecte fonamental a tenir en compte, àmpliament demostrat actualment, és que moltes dones que pateixen depressió postpart havien iniciat simptomatologia depressiva important durant l'embaràs, de manera que un tractament durant aquest període hauria previngut en bona mesura la depressió postpart. Un raonament similar podria aplicar-se a la depressió en el període premenopáusico i posmenopáusico: en efecte, si tractem una depressió postpart tindrem menys probabilitats de patir després una depressió en aquests períodes.

Sembla ser que les dones que pateixen síndrome premenstrual són més vulnerables a desenvolupar depressió en aquestes fases, en les quals coincideixen els canvis hormonals amb canvis transcendentals en la nostra vida, des del nou rol de mare, amb les corresponents modificacions en l'estructura familiar amb l'arribada del bebè, fins a la crisi del niu buit.

La Depressió Emmascarada:

Finalment i no menys important, convé parlar de la depressió emmascarada, en la qual la tristesa no està aparentment present. La depressió emmascarada se sol manifestar amb conductes obsessives, intensa irritabilitat, fatiga generalitzada, preocupació excessiva per la salut del bebè i símptomes somàtics (cefalea, trastorns intestinals, entre uns altres).

 

 

ESCRÍBENOS

LLÁMANOS

93 125 93 29

SÍGUENOS

AMALTEA CENTRE DE SALUT | SABADELL
CURSO DEA | BARCELONA | SABADELL
AMALTEA SALUT SABADELL
Please reload

VISÍTANOS

Amaltea centre de salut

c/Sant Oleguer, 94

Sabadell 08202

Barcelona

Horario: 9.00h a 14.00h

               17.00h a 20.00h

        

Captura de pantalla 2019-09-27 a las 16.

Serveis: LACTANCIASABADELL, SHIATSUSABADELL, PREPARACIONALPARTOSABADELL, DRENAJE LINFATICO, PSICOLOGO EN SABADELL,

ATAQUESDEPANICOSABADELL,

FISIOTERAPIA DEL SUELO PELVICO, ESFERODINAMIA, YOGA PARA EMBARAZADAS, MASAJE INFANTILSABADELL, CHIKUNG, HIPOPRESIVOS, PRECONCEPCION, PILATES SABADELL, GRUPO DE LACTANCIA, ESTIMULACION COGNITIVA, TERAPIA DE PAREJA SABADELL, FISIOTERAPEUTA EN SABADELL,

FISIOTERAPIA DEPORTIVA, FISIOTERAPIA OBSTETRICA, FISIOTERAPEUTA SUELO PELVICO,

SOPORTEVITALBASICOBARCELONA

SOPORTEVITALBASICOSABADELL

CURSOSOPORTEVITALBASICOBARCELONA

PSICOLOGA ESPECIALIZADA EN VIOLENCIA DE GENERO SABADELL

CONSULTA PSICOLOGO EN SABADELL | CONSULTA PSICOLOGA EN SABADELL

Amaltea centre de salut | c/ Sant Oleguer, 94 | 08202 Sabadell | 93 125 93 29